Follow Me My Prenzzz!!!

Monday, 9 May 2011

SYILING " RARE"

Di bawah ini aku uploadkan beberapa keping syiling yang boleh dikatakan rare atau menjadi buruan para kolektor duit-duit syiling lama atau duit-duit rare...cuma apa yang aku ingin jelaskan kat cni semua duit malaysia yang aku uploadkan kat sini tidaklah se rare duit syiling siri parlimen 10 sen 1971 yang dikeluarkan oleh BNM hanya sebanyak 32,236 keping sahaja dan harga pasaran untuk syiling 10 sen 1971 tersebut boleh mencecah sehingga RM200 hingga RM300 ringgit untuk sekeping bergantung kepada condition duit 10 sen 1971 tersebut ( aku sendiri pon blom ada lagi 10 sen 1971 tuh...he3). Namun  syiling yang aku uploadkan kat bawah ini walaupon harganya tidak lah seberapa dan tidak la semahal 10 sen 1971 itu tadi , namun untuk pengetahuan korang untuk mendapatkannya agak susah la jugak wooo..so bila tgk gambar duit-duit di bawah ini cuba la korang check tabung, wallet,bawah katil, bawah meja dan mana-mana tempat yang korang rasa perlu untuk check, ada tak korang jumpa syiling-syiling dengan tahun-tahun di bawah ini. aku biasanya selalu dengar cakap-cakap orang  " alah, kat rumah aku ada, berlambak, apa yang peliknya dengan duit nih" dan " nanti aku tengok, konfom ada la" ..tapi tak pe apa pon statement korang, cuba korang check dulu ada atau tidak baru korang keluarkan statement yang seterusnya...hahahahahaha...kalau korang jumpa, memang rezki korang la tuh..so simpannnn la atau kalau tak nak simpan buat belanja je...kalau x pon korang bagi je kat aku...aku tak kisah...rezki jangan ditolak...he3...untuk pengetahuan korang lagi, untuk tahu setahap mana rare atau tidak sekeping duit syiling itu maka tengoklah jumlah tempaannya..kalau sedikit jumlah tempaannya maka boleh la ia di nobatkan sebagai " rare "

SIRI PERTAMA : 20 SEN 1970
MINTAGE 1,054,000


SIRI PERTAMA : 20 SEN 1971
MINTAGE 9,958,419

SIRI KEDUA : 20 SEN 1994
MINTAGE 2,680,339

SIRI KEDUA : 50 SEN 1995
MINTAGE 1,650,423

SIRI KEDUA : 10 SEN 1994
MINTAGE 7,122,222

3 comments:

  1. nak tak dapat rr bro...paling kurang SWAP SSS boleh la..hahahahahaha

    ReplyDelete
  2. bro.. 20 sen 1971 aku nak la.. huhu

    ReplyDelete