Follow Me My Prenzzz!!!

Sunday, 29 January 2012

KOLEKSI COCA COLA PAK RAHMAT JB

" INI KOLEKSI BUKAN AKU YANG PUNYER TAPI PAK RAHMAT YANG PUNYA, GAMBAR JE YANG AKU PUNYER"
Salam 1 Malaysia..Entri kali ini aku punyer bukan nak memaparkan tentang koleksi Duit tapi cuba untuk berkongi keterujaan apabila aku bersama kawan aku membuat sesi lawatan/ziarah ke sebuah rumah seorang Otai/Legend dalam mengumpul barang-barang Coca Cola dan antik di rumah beliau yang terletak di Johor Bahru..Otai/Legend ni aku kenali dengan nama " Pak Rahmat/Hj Rahmat Ismail "..Sebenarnya aku dan kawan aku mengenali Pak Rahmat ni melalui seorang akak yang meniaga kak pasar karat JB..So korang Layanzzzz jelah gambar-gambar koleksi Coca Cola Pak Rahmat yang sempat aku Snap kt rumah beliau nih...

 Ini aku perkenalkan pada korang " Pak Rahmat / Haji Rahmat Ismail" rasanya ramai otai2 Coca Cola yang dah kenal dengan Pak Rahmat nih..Beliau memang terbaik la bagi aku kerana sanggup melayan kitaorang semasa bertandang kerumah beliau walaupun pada masa tu dah tengah malam( lebih kurang pukul 11.45 hingga 3.00 pagi kitaorang kat rumah Pak Rahmat )..menurut beliau lagi, biasanya geng2 Kolektor ni akan bertandang dan melepak di rumah beliau sehingga ke waktu pagi ( mungkin berbincang dan bertukar-tukar pandangan mengenai barang2 yang di kumpul kot..he3 )..So bila mendengar penjelasan beliau itu maka kurang la sedikit rasa ketidak selesaan aku semasa melihat koleksi beliau di waktu malam tuh..Menurut beliau lagi biasanya yang datang untuk melihat/membeli koleksi beliau ni akan datang pada waktu malam kerana di waktu siang beliau berniaga dan tiada di rumah so waktu malam la waktu yang sesuai sekiranya ingin datang ke rumah beliau nih...




 Ni Kawan aku Bro "Hasni" Beliau adalah merupakan salah seorang diantara berjuta pengumpul barangan antik di dunia ni..he3.." Cari Jam lama ke bro??..keh3











Siapa tak kenal dengan Allahyarham Tan Sri P.Ramlee dan Puan Sri Saloma..Seorang tokoh agung dalam bidang Seni Tanah Air kita suatu ketika dahulu...Seorang anak seni yang serba boleh...Al-Fatihah untuk Allahyarham.






Bukan Fixie punya beskal..tapi Coca Cola punya Beskal...memang terbaikkkkkkk

Almari yang telah di selongkar oleh aku...he3

 Duit pon ada...Tiket loteri tahun 1967...oldskool betul tulisan yang di gunakan pada tiket loteri tersebut..dulu2 main loteri takde masalah kot...hu3

Macam-macam botol dari pelbagai negara dan juga botol2 local pon ada...perghhh memang terbaikkkk!!!

apa tuh??

Cantik!!!


 Bro " Hasni " sempat bergambar kenang-kenangan( kontrol macho tuuu...he3) dengan koleksi Pak Rahmat..Aku juga yang tk de gambar dalam ni..sebab aku kameraman..disebalik tabir punya orang...he3

mesin kuda ke???he3..rasanya bukan mesin kuda nih..

Pelbagai kotak rokok lama sebagai koleksi...paling terbaikkkk kotak rokok NYX pon ada...he3

Pelbagai koleksi mainan oldskool dan gelas2 lama disusun cantik di dalam almari kaca antik...


Perghhhh....

 Pak Rahmat menunjukkan gelas " White Spot " ..nampak klasik gler gelas nih..aku rasa gelas ni memang mahal kot harga dia..x berani nak tanya harga beb, modal ciput..hu3

 Mengikut Pak Rahmat keadaan rumah agak bersepah sikit kerana banyak barang2/Koleksi Coca-cola perlu di pindahkan dengan segera kerana rumah yang dijadikan tempat untuk menyimpan barang-barang/koleksi Coca cola ni akan dijual tidak lama lagi( Perghhh...siap 1 rumah terus jadi tempat untuk simpan koleksi..memang tahap otai/ Legend nih...masa aku pegi pon aku hanya dapat lihat separuh dari koleksi beliau kerana ada bilik2 yang tidak dapat di masuki kerana bilik tersebut berkunci dan kunci hanya ada pada anak beliau...mengikut beliau lagi..koleksi yang terdapat dalam bilik2 tersebut adalah lagi "Rare"

Rupa-rupanya ada jugak coca-cola mengeluarkan botol yang label dia berwarna hijau dengan Biru...hu3...menurut pak rahmat..botol ini design nya tidak diluluskan oleh Coca Cola Company..akhirnya ditarik balik dan tidak dapat dikeluarkan( ini mcm sample la )..begitu lah rasanya cerita yang diberitahu oleh pak rahmat, aku pun tidak berapa pasti kerana pada masa itu keterujaan aku pada koleksi Coca Cola Pak Rahmat membuatkan aku tidak dapat berkata apa2...hu3

 Botol Coca Cola yang berbentuk skirt...mengikut Pak Rahmat botl ni tidak dapat diguna pakai oleh sebab2 tertentu..aku pon tk ingat dah sebab apa dia bagi tahu aku malam tu..kang aku beritahu tkot tersalah info plak...apa2 pon pada otai-otai yang tahu sila lah bagi komen anda dan perbetulkan la apa yang aku salah..."Saya budak baru belajar "

 Botol Coca Cola Local punya (1)
 Botol Coca Cola Local punya (2)

 Botol Coca Cola Local punya (3)

lagi botol Coca Cola sebagai koleksi

Dan lagi......

Masa kecik2 dulu rasanya pernah tengok tin air jenama " SUDI " nih...terpampang gambar Allahyarham Sudirman..Al-Fatihah untuk Allahyarham..

Teruja beb tengok ini koleksi...tak tahu nak cakap apa...biasanya dok tengok kt alam maya...sekali sekala boleh tgk secara live...seronok jugak...

rak Coca Cola...mana dapat pon tak tahu aku...menarik kalau rak ini digunakan untuk display koleksi Coca Cola yang ada...tapi aku punyer tidak mempunyai koleksi untuk di display kan...he3

Geng-geng kolekstor masuk paper " STAR " ada gambar Haji Rahmat lagi tuh...

ada tiga jam loceng yang dihidupkan mengunakan kunci bukan bateri..bila ditanya Pak Rahmat kata " Not For Sale " tapi kalau kena dengan harga rasa terjual jugak nih...he3...


Ada pelbagai design topi Coca Cola yang tersimpan dalam peti nih..pilih2 mana yang berkenan...he3

katanya mesin air nih di bawa dari kanada..buktinya bila terjumpa syiling negara Kanada kat dalam mesin air nih...memang terbaikkkkk!!!!ada brannnnn mau angkat ini mesin???he3..

 Siap ada Sijil tu wooo..ingat main2 ke??

Koleksi piring Hitam lama2 punya dengan Signboard Coca Cola...perghhhh....mengamit kenangan lalu...

Coca Cola Punya Sign...memang menarik dan terbaikkkkkkk!!!!

Kebersihan seharusnya di jaga...kebersihan diri dan juga kawasan tempat tinggal kita...tak kurang jugak kebersihan ditempat kerja...perlu jugak bersih dari gejala2 negatif dan tidak bermoral...Negara Bersih, Rakyat Sihat!!

 Pak Rahmat ni sebenarnya seorang peniaga popia..." POPIA SS Ali Jadi Rebutan" masuk paper tuh...memang terbaikkk la...tapi sayang, aku tak pernah rasa popia buatan Haji Rahmat nih...hu3



Poster/Sign Dumex lama....Oldskool beb...


Oldskool punya poster Coca Cola nih....




" Your Thirst, takes wings"



Ini adalah hanya suku daripada keseluruhan Koleksi Coca-Cola Pak Rahmat yang sempat aku snap gambarnya untuk di kongsi bersama rakan-rakan yang mengunjungi blog aku...tak larat aku nak explain satu2 gambar yang diuploadkan...kerana terlalu banyak sgt...he3..korang Layanzzzzzz jelah yea...sekiranya ada sesiapa yang berminat untuk membeli koleksi Coca Cola atau untuk melihat Koleksi Coca Cola di rumah Pak Rahmat ni korang boleh la contact pak Rahmat di blognya iaitu : http://wongchincai.blogspot.com/ boleh buat temujanji dulu kot..apa2 hal pon aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada Pak Rahmat Sekeluarga yang sudi menerima kunjungan aku dengan kawan aku Bro " Hasni " ke rumah beliau...Terima Kasihhhhhhhhh Daun Keladi...ada masa nak datang lagi...he3

11 comments:

  1. Syabas Bro! pengalaman menarik tu!

    ReplyDelete
  2. Bro iayylr : pengalaman ini seharusnya di kongsi bersama rakan2...apa2 hal terima kasih bro kerana sudi berkunjung ke blog aku punyer...TQ2..

    ReplyDelete
  3. wei!! kedai ke rumah ni bro.. menarik gile.. bawa la aku!! hehe...

    ReplyDelete
  4. Wow, memang terror koleksi Pak Rahmat ini.
    Kali pertama melihat begitu banyak kolektibel berjenama Coca-cola di satu tempat.
    Terima kasih banyak, Aku Punyer :)

    ReplyDelete
  5. Terima kasih jugak kepada Whycollect kerana sudi membuat kunjungan dan menjenguk blog aku punyer nih..mmg banyak koleksi pak rahmat nih..yg whycollect tengok ni hanya separuh je yang sempat aku punyer snap dia punya gambar...teruja bila tgk dia punya koleksi secara live...he3

    ReplyDelete
  6. kat mana tempat pak cik ni ya?

    ReplyDelete
  7. Wow...terbaik la... semua barang barang coke tu untuk dijual ke? boleh berkunjung ke? mana tempat eh? boleh bagi alamat? nak beli...

    ReplyDelete
  8. salam...sy ada jual item2 cocacola. blh hubungi whatsapp saya 0174175171 utk sy mskkan dlm group penggemar cocacola. terima kasih.

    ReplyDelete
  9. Hallo teman.

    Saya dari Surabaya - Indonesia. Saya mau tanya, kotak rokok yang saya lihat di lapak anda itu apakah dijual ? Apa ada isinya ( masih segel ) atau kosong ? Saya ingin membeli kotak rokok kosong. Kalau dijual berapa harganya ?


    Terima kasih.

    Salam kenal,
    anton.

    HP / WA : 0816 51 3237

    ReplyDelete
  10. Do you drink Coke or Pepsi?
    SUBMIT YOUR ANSWER and you could get a prepaid VISA gift card!

    ReplyDelete